W.P. Wiersma Shihan
Grondlegger Tai Ki Ken Do

Geschiedenis van Tai Ki Kendo

De geschiedenis van Tai Ki Ken Do. Willem P. Wiersma werd op 10 oktober 1940 geboren. Vanaf zijn vijfde jaar kreeg hij les in diverse vechtkunsten, waaronder boksen en schermen. Na verschillende scholen in Nederland bezocht te hebben liep Wiersma in 1952 met een vriend weg van huis en monsterde zij zich aan op een boot. Wiersma reisde veel en kwam hierdoor in aanraking met verschillende culturen en krijgskunsten, waaronder: Aikido, Jiujitsu, Karate, Judo, Muay Thai, Tien Shan Pai en Iaido.

Begin jaren zestig keerde Wiersma terug naar Nederland en opende hij in Den Haag/Scheveningen zijn eigen Dojo om deze krijgskunsten te gaan onderwijzen. Wiersma is met name een van de pioniers van het Nederlandse Aikido. Veel van de huidige hoog gegradueerde Aikidoka zijn leerlingen van leerlingen van Willem Wiersma.

In 1964 besluit Willem om zijn kennis van verschillende zwaardstijlen samen te voegen tot één stijl en noemt deze Tai Ki Ken Do. Het belangrijkste element van de stijl is dat men zichzelf niet laat beperken door de beweging of het wapen. De trainingen in het Tai Ki Ken Do beperken zich dan ook niet tot alleen het zwaard. Bewegingen en Pinangs (Kata) worden getraind met Katana, Wakizashi, Tanto, Bokken, Bokuto, Shinai, Hanbo, Tanbo, Jo, Dao en vuisten.

Overgrootvader Pieter Wiersma was de grootste aanzet tot het beoefenen van budosporten vanaf Willem Wiersma’s 6e jaar.